Navigate Up
Sign In

Пријатељи дарују пријатеље

 
Министар просвјете и културе Антон Касиповић и пријатељи овог министарства размијенили су дарове 18. Новембра 2010. у Административном центру Републике Српске, чиме је успјешно завршена акција „Пријатељи дарују пријатеље“. Више од 30 угледних привредника из Републике Српске уплатило је средства на рачун школе у Хашанима код Крупе на Уни и Бањалучке филхармоније а министар просвјете и културе даровао је њих сликама које су му поклањане уз велику љубав протеклих година.
 
 „Био сам готово у сваком граду дарован сликама и одлучио сам да их поклоним онима који су поклонили љубав и пажњу ономе што је за ово министарство важно, у овом случају то је школа у Хашанима и Бањалучка филхармонија. Мени, уз захвалност свима који су ми даровали слику и молбу да разумију овај гест, остаје сјајна успомена и велико поштовање према изванредним људима које сам имао прилику да упознам у претходне четири и по године.  Циљ ове акције је и да афирмишемо Републику Српску као културни простор. Увјерен сам да највећи искорак на европском простору можемо направити управо у култури“, рекао је министар Касиповић.
 
Министарство просвјете и културе покренуло је акцију „Пријатељи дарују пријатеље“ с циљем да обезбиједи средства за довршетак обнове школе у Хашанима код Крупе на Уни, родном селу познатог писца Бранка Ћопића те да обезбиједи два контрабаса за Бањалучку филхармонију.
 
Намјера Министарства просвјете и културе је да сачува успомену на Ђопића и његово дјело и широм отвори врата Хашана свим добронамјерним путницима, чуварима културног блага, пријатељима лијепе ријечи. Као живо сјећање на изванредно стваралаштво Бранка Ћопића, Министарство просвјете и културе установило је књижевну награду за младе писце која ће носити име овог великог човјека.
 
Дио средстава прикупљен у акцији „Пријатељи дарују пријатеље“ намијењен је куповини контрабаса за Бањалучку филхармонију. Основана почетком ове године, Бањалучка филхармонија добила је на овај начин потребне инструменте, што ће историја забиљежити као важан догађај у музичкој култури Републике Српске.