Navigate Up
Sign In

Више од 800 малишана са Косова долази у Српску

MalesevicArlov.jpgРепублику Српску ће ове године посјетити 863 ученика у пратњи 72 професора и наставника из 18 локалних заједница са Косова и Метохије. Ово су потврдили на данашњем састанку министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић и предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов.
 
Министар Малешевић изразио је задовољство због поновне прилике да Република Српска угости малишане са Косова и Метохије, који ће провести одређено вријеме са вршњацима у Републици Српској.
 
„Долазак дјеце са Косова и Метохије је догађај којем се сви радујемо. То је прилика да се потврде ранија пријатељства и добре везе, али и створе нова“, рекао је министар Малешевић те оцијенио програм „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“ значајним за његовање братских веза са српским  становништвом у јужној српској покрајини.
 
Посебно задовољство министар Малешевић је изразио због повећања броја општина и градова у Републици Српској који ће ове године бити домаћини дјеци, а њих је укупно 16.
 
Предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов је потврдио да је програмом посјете ове године обухваћено 50 српских школа на Косову и Метохији, што представља и највећи број школа и највећи број ученика до сада.
 
Он је напоменуо да су главне припреме за овогодишњу посјету дјеце, која се организује седми пут, завршене те да се још само чека на одобрење за улазак дјеце под посебним условима, што је дио редовне процедуре и у надлежности је Министарства безбједности Босне и Херцеговине.
 
На састанку је разговарано и о другим детаљима у вези са припремама за предстојећу посјету дјеце са Косова и Метохије Републици Српској, која је планирана од  од 16. до 23. јуна ове године. Потврђено је да ће пријем дјеце и свих осталих учесника програма посјете бити организован у Андрићграду.
 
Уз подршку Владе Републике Српске и Министарства просвјете и културе Републике Српске, а у сарадњи са Одбором за помоћ Србима са Косова и Метохије, у протеклих шест година Република Српска је путем програма „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“ угостила око 2.500 ученика и око 200 наставника.