Navigate Up
Sign In

Упис у средње школе према потребама привреде

Sastanak o upisu u SS.jpgПомоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић Ћућић разговарала је са предсједницима актива директора средњих школа и друштвеним партнерима о Приједлогу плана уписа ученика у прве разреде средњих школа у школској 2018/19. години.
 
„Опредјељење Министарства просвјете и културе је да школе план уписа ускладе са бројем ученика који завршавају девети разред и потребама тржишта рада на нивоу јединице локалне самоуправе“, рекла је Ћућићева на састанку, који је одржан у просторијама Министарства у Бањој Луци.
 
Представници друштвених партнера и привреде исказали су висок степен подршке Министарству просвјете и културе у настојањима да се уписна политика усклади у што већој мјери са потребама привреде, а истакнута је и спремност привредника да стипендирају дефицитарна занимања.
 
Поздрављене су активности Министарства просвјете и културе на промоцији занимања на недавно одржаном Сајму занимања у Приједору, који је окупио 10.000 учесника – ученика основних и средњих школа и велики број привредника који су показали спремност да отворе врата својих фирми за ученике у смислу промоције занимања, али и обављања ученичке праксе.
 
На састанку је указано на потребу веће промоције занимања на нивоу локалних заједница и истакнути су добри примјери ових активности на подручју зворничке, бијељинске, добојске  и приједорске регије.
 
Констатовано је да у овој школској години девети разред завршавају 10.272 ученика, а да је Приједлогом плана уписа предвиђено 959 мјеста више због ученика који у пограничним дијелова Републике Српске долазе из Федерације БиХ и Србије.
 
Према упоредној анализи реализације плана уписа у прошлој и плана уписа  за школску 2018/2019. годину, евидентно је да је планиран упис у занимања трећег степена већи за 4,3  одсто.
 
Помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић Ћућић упознала је учеснике састанка са најважнијим одредбама новог Закона о средњем образовању и васпитању, истакавши да ће почетак примјене новог закона означити реформу средњег образовања, посебно средњег стручног образовања.
 
Она је подсјетила да је расписан Конкурс за израду андроид апликације „Водич кроз занимања“ и позвала све заинтересоване ученике да се пријаве на конкурс са својим идејама јер их очекују вриједне награде.
 
Састанку су присуствовали представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Агенције за развој малих и средњих предузећа, Завода за запошљавање Републике Српске, Уније Удружења послодаваца, Привредне коморе, Завода за статистику, Aгeнциjе зa eкoнoмски рaзвoj грaдa Приjeдoрa ПРEДA и Града Бања Лука.