Navigate Up
Sign In

Стипендије свима који испуњавају услове

Malesevic sa studentima.jpgМинистар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић потписао је данас уговоре са студентима првог, другог и трећег циклуса студија који студирају на акредитованим високошколским установама у иностранству на студијским програмима који се не изводе у Републици Српској, а на којима стичу звања за дефицитарна занимања.
 
Он је честитао стипендистима на одличним резултатима постигнутим током студирања и пожелио им успјех у будућем раду.
 
„Министарство је додијелило укупно 46 стипендијa студентима из Републике Српске који студирају у иностранству и то студентима првог циклуса студија 19, студентима другог циклуса студија пет и студентима трећег циклуса студија 22 стипендије“, рекао је министар Малешевић.
 
Он је указао на потребу чвршћег повезивања универзитета из Републике Српске са привредом и усклађивања научно-истраживачког рада на универзитетима са потребама привреде.
 
Николина Мијић, студент трећег циклуса студија на Факултету за геонауке и инжењерство Мишколц Мађарска, је истакла да њене докторске студије подржава Влада Мађарске, али да јој стипендија Министарства просвјете и културе много значи.
 
„Сваки студент  који добије прилику за то, требало би да студира у иностранству, а онда, након што стекне важна знања и успостави важне контакте, да се врати у своју земљу и настави бављење научним радом“, рекла је Мијићева.
 
Она је остварила управо такве контакте који су резултирали  гостовањима професора из цијеле Европе на нашем универзитету, а сваки од њих, према њеним ријечима, значи велику корист и нова знања за наше студенте.
 
Славко Васиљевић, студент треће године трећег циклуса студуја на Грађевинском факултету  Универзитета у Београду, на студијском програму Геодезија и геоинформатика, а који ради као асистент на Архитектонско-грађевинском факултету Универзитета у Бањој Луци, је истакао важност стипендирања наших студената у иностранству.
 
„Знања се могу значајно унаприједити на универзитетима у земљама у окружењу. Моје искуство са Грађевинског факултета у Београду  је одлично. На овај начин сам значајно унаприједио знања и вјештине стечене на првом циклусу“, рекао је Васиљевић.
 
Буџетом Републике Српске у 2017. години планиран је износ од 191.000 марака за стипендирање студената студија у иностранству, али је с обзиром на број студената који испуњавају услове додијељено укупно 121.100 марака. Стипендије су добили сви студенти који испуњавају услове прописане Правилником о додјели студентских стипендија.
 
Пријему су присуствовали и Новак Вјештица, студент првог циклуса студија Пољопривредног факултета у Новом Саду на смјеру ветеринарска медицина, Данијела Кардаш, студент трећег циклуса студија Машинског факултета у Београду, Дејан Васић,  студент трећег циклуса студија на Грађевинском факултету у Београду те Слободан Крсмановић и Драгана Бошковић, студенти другог циклуса студија на смјеру фитомедицина на  Пољопривредном факултету у Новом Саду.