Navigate Up
Sign In

Програм Форум театра за средњошколце

edukativne radionice Forum teatar.jpgФорум театар и у овој години наставља програм вршњачке едукације у средњим школама Источног Сарајева. Након сумираних резултата почетног истраживања о насиљу, указала се потреба за додатном едукацијом, активностима и кампањама.
 
У складу са тим, у сриједу 14.02. 2018. године биће реализоване додатне радионице за ученике Средњошколског центра Источна Илиџа и Средње школе „28. јуни“, Источно Ново Сарајево са темом „ Насиље“ и „Од насиља до поштовања у интимним везама“.  Циљ радионица је да се скрене већа пажња на методе спрјечавања свих облика вршњачког насиља, али и да се средњошколци едукују о томе како да га препознају и сузбију.
 
Том приликом ће се  презентовати резултати почетног истраживања и представити значај и успијех програма „Иницијатива младића“ који се примјењује у реализацији вршњачке едукације у школама и који је 2017. године добио прву награду (Global Education Inovation Award), као један од најквалитетнијих у Европи. 
 
Циљ овог програма је да се кроз спровођење истраживања, имплементацију едукативних и креативних радионица и медијске кампање подигне свијест, образује и утиче на промјене у понашању младих, да се промовишу основне вриједности родне равноправности, превенције насиља, насиља према женама и насиља у породици, као и здрави животни стилови.
 
Радионица и презентација ће се реализовати према сљедећем распореду:
 
14.02. у 13.10. часова - Средњошколски центар Источна Илиџа, амфитеатар   школе
 
  • 14.02. у 14.00 часова  - Средња школа „28. јуни“, амфитеатар школе
 
У оквиру кампање „Љубав, а не насиље“ тог дана у 13.00 часова ће у дворишту средњих школа бити организовано симболично пуштање балона са порукама о љубави.
 
Програм и кампања се реализују у сарадњи са Асоцијацијом XY и у оквиру  UN Women пројекта „Стандарди и ангажман за спрјечавање насиља над женама и породичног насиља у Босни и Херцеговини“, који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу.