Navigate Up
Sign In

Подршка Конфуцијевом институту

Malesevic sa direktorima Konfucijevog instituta.jpgМинистар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић разговарао је данас са директорима Конфуцијевог института у Бањој Луци Љиљаном Стевић и Јинг Цаи о досадашњим активностима Института и плановима за наредни период.
 
Министар Малешевић је похвалио добру сарадњу са Амбасадом Кине у БиХ и подсјетио да се кинески језик изучава факултативно у неким основним школама. Он је исказао подршку раду Конфуцијевог института, за чији рад је у буџету планирано 200.000 марака.
 
На састанку је истакнут значајан допринос Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци промоцији кинеске традиције и културе у Републици Српској. 
 
Директорица Јинг Цаи рекла је да Конфуцијев институт организује бесплатне часове кинеског језика и културе за дјецу предшколског, основношколског и средњошколског узраста, студенте, као и све оне који су заинтересовани за учење кинеског језика и упознавање традиционалне кинеске културе. Часови кинеског језика организују се од априла ове године а до сада је 170 полазника завршило почетни ниво курса.
 
Директорица Љиљана Стевић упознала је министра Малешевића са могућношћу увoђeњa кинeскoг jeзикa кao другoг стрaнoг jeзикa у Гимназији у Бањој Луци, али и са сарадњом са Филолошким факултетом Универзитета у Бањој Луци на увођењу кинеског језика као изборног предмета.
 
На састанку је указано и на знaчaj Конфуцијевог института  сa eкoнoмскoг aспeктa, крoз пoдршку приврeднoj сaрaдњи, aли и мeђусoбну рaзмjeну културe, трaдициje и jeзикa.