Navigate Up
Sign In

Брига о најмлађима најважнија

Andjelak.jpgПоводом Међунарoдног дана породице, министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић са сарадницма и директором Завода за уџбенике и настaвна средства Источно Сарајево Радом Ристовићем посјетио је Православни вртић “Анђелак“ у Бањој Луци и уручио малишанима дидактичку играчку „Једи здраво! Браво! Браво!“
 
Министарство просвјете и културе, у складу са својим надлежностима, подржава породицу и проводи низ мјера с циљем да свим родитељима у Републици Српској олакша школовање дјеце.
 
„Настојимо да проширимо обухват дјеце предшколским програмом, организујемо продужени боравак за ученике у школама, обезбјеђујемо бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда а проводимо и бројне друге мјере“, рекао је министар Малшевић, исказавши јасну  опредијељеност Министарства да настави са овим и сличним активностима.
 
Он је истако да је породица језгро које морамо заједничким снагама стално снажити како бисмо имали здраву друштвену заједницу.
 
„Породица је стуб нашег друштва и ако имамо снажну породицу, то је једна од гаранција да можемо развијати стабилно и јако друштво“, рекао је министар Малешевић те оцијено да наведене активности Министарства иду управо у томе правцу.
 
Развој дјеце до шесте године пресудан је за даљи развој личности, па је веома важно да дјеца од најраније доби добију потребно образовање. 
 
„Због тога смо и значајно повећали обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем у години пред полазак у школу и он ове године износи чак 45 одсто, а у складу с тим повећали смо и средства за реализацију Програма припреме дјеце у години пред полазак у школу који Министарство са успјехом реализује“, додао је министар Малешевић.
 
Он је нагласио да Министарство интензивно ради на провођењу политика здраве исхране и здравих стилова живота у предшколским установама јер су посебно важне у раном развоју дјеце.
 
Управо дидактичка игра „Једи здраво! Браво! Браво!“ треба да учи најмлађе о основним принципима правилне исхране и значају физичке активности у расту и развоју дјеце.
 
Министарство просвјете и културе донијело је Правилник о условима и начину остваривања исхране, његе, превентивно-здравствене и социјалне заштите дјеце у предшколској установи те предузело низ других мјера да најмлађима у предшколским установама обезбиједи правилан раст и развој јер је то предуслов за изградњу здраве заједнице.
 
Руководилац вртића „Анђелак“ Рада Шеранић изразила је задовољство због данашње посјете која је посебно обрадовала њихове полазнике, као и због дидаткичке игре која им је поклоњена, а која ће бити изузетно корисна у даљем раду са дјецом и њиховом стицању здравих прехрамбених навика.
 
Директор Завода за уџбенике и наставна средстава Раде Ристовић је истакао да је дидактичка игра о здравој исхрани само једно у низу средстава које за потребе предшколског васпитања и образовања у Републици Српској издаје Завод.
 
„Имамо бројне наслове посвећене најмлађима, почев од сликовница, бојанки, па до рјечника страних језика и других важних публикација“, рекао је Ристовић.
Он је изразио увјерење да ће од нове дидактичке игре имати велику корист и васпистачи и дјеца којима је је од данас доступна.
 
„Једи здраво!Браво!Браво!“ је дидактичка игра која је освојила прву награду на конкурсу Министарства просвјете и културе Републике Српске за најбоље дидактичко средство. Аутори игре су педагози Даница Мојић и Милена Јовић, а издавач Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.