Navigate Up
Sign In

Очување и његовање српског језика и писма

IMG_03631.jpgМинистар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић и помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић Ћућић присуствовали су свечаности обиљежавања Међународног дана матерњег језика у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Бањој Луци.
 
Министар Малешевић је указао на важност бриге о матерњем језику, потреби његовог очувања те његовој нераскидивој вези са оним што значи културни и национални идентитет једног народа.
 
„Живимо у времену када је изузетно важно очување српског језика и писма и оног богатства које је њиме записано. Морамо да водимо бригу  о томе шта ће на српском језику остати записано у данашњем времену за будуће генерације“, рекао је министар Малешевић.
 
Он је нагласио да брига о језику мора бити стална и да су васпитно-образовне установе, прије свега, основне школе најважнија мјеста за стицање знања и изградњу ставова о важности очувања језика.
 
Директорица Основне школе „Бранко Радичевић“ Дарија Мићић истакла је да Годишњим програмом рада ова школа протеклих десет година планира и реализује програм посвећен матерњем језику.
 
„Представљамо рад секција, организујемо изложбе ликовних и литерарних радова, као и радова насталих на етнографској и моделарској секцији, његујемо ћирилично писмо путем калиграфске секције“, рекла је Мићићева.
 
Програму обиљежавања Међународног дана матерњег језика допринос је дао и Музеј Републике Српске „Бесједом о његовању и важности језика“ као и представљањем „Народног буквара“.
 
У културно-забавном дијелу програма учестовали су чланови Културно-умјетничког друштва „Веселин Маслеша“, а чланови СПКД „Просвјета“ су примјерцима најљепших ћириличних рукописа украсили простор школе.
 
Свечаности у Основној школи „Бранко Радичевић“ присуствовали су представници Републичког педагошког завода, представници Музеја Републике Српске те Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“.