Navigate Up
Sign In

Лекторат словеначког језика на Филолошком факултету

Lektorat.jpgНа Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци отворен је Лекторат словеначког језика. Отварање овог лектората свим студентима даје могућност за учење словеначког језика.
 
Декан Филолошког факултета проф. др Петар Пенда је указао на значај отварања Лектората. Амбасадорка Словеније у БиХ Зорица Букинац цитирала је мисао Вука С. Караџића да је духовност народа у његовом језику.
 
Декан Филозофског факултета у Љубљани  проф. др Роман Кухар истакао је да је ово 61. лекторат словеначког језика, а сваки од њих представља мост међу културама.
 
Свечаном отварању Лектората присуствовали су представници Министарства просвјете и културе Републике Српске, шеф Конзуларне канцеларије Словеније у Бањој Луци Марјан Ристич, представник Центра за словеначки као други/страни језик Универзитета у Љубљани др Дамјан Хубер, чланови Удружења Словенаца „Триглав“ из Бање Луке и студенти.
 
Поводом отварања Лектората приређена је изложба ''Изабрана дјела словеначке књижевности из збирке Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске'', чији су аутори проф. др Биљана Бабић и др Јелена Јањић.